Parlagfű

Parlagfű

A Hegyek Vándorai Turista Egyesület, a Kinizsi Természetbarát Egyesület, a Teljesítménytúrázók Társasága alapszabályaikban meghatározott céljuk – az egészség megőrzése – érdekében közös akciót szervez „áldozz néhány percet” címmel a parlagfű terjedésének visszaszorítására.
Korunk egyik kínzó és egyre több embert érintő betegsége a szénanátha. Ennek a szezonhoz kapcsolódó, időszakos betegségnek kiváltói között a főszerepet a parlagfű tölti be.
A fészkesek családjába tartozó ürömlevelű parlagfű egyéves növény. Július közepétől októberig elhúzódó virágzása alatt millió számra jutnak pollenjei a levegőbe, amely a magyar lakosság kb. 30 %-nak okoz nehezen elviselhető, különböző súlyosságú allergiás tüneteket. Ha nyáron láz nélküli, megfázásos tüneteket észlelünk magunkon, akkor azt minden bizonnyal valamilyen allergén okozza, a legtöbb esetben ez az igénytelen, igen agresszív gyomnövény, amelynek egyetlen egyede 3000-4000 csíraképes magot érlel évente.
Amerikából került Európába. Hazánkban 1908-ban Orsovánál észlelték először, 1920-ban Somogyban, 1930-ban a Kisalföldön, 1960-ban már a Duna-Tisza közén is gyakori. 1997-ben a legelterjedtebb gyomnövényként regisztrálják. Túraterületeink jelentős része – főleg az Északi-középhegységben – még nem, vagy gyengén fertőzött. A mezőgazdasági művelésű területektől távolabb eső erdőrészletekben szórványosan megjelenő egyedek még gyomlálással felszámolhatók. Túráink során – még teljesítménytúrák esetében is – szánjunk rá egy kis időt, hogy gátat vessünk a parlagfű terjedésének.
Várjuk további szervezetek jelentkezését és csatlakozását a program további folytatásához, népszerűsítéséhez.

„Áldozz néhány percet”

címmel indítottuk el közös akciónkat a parlagfű terjeszkedésének visszaszorítására.
Az első év munkáját értékelték a három szervezet vezetői februári megbeszélésükön. Az egyesületek tagjai elsősorban munkaterületeiken tevékenykedtek – a Hegyek Vándorai TE az Őrségben, a Kinizsi TE a Börzsönyben, a Teljesítménytúrázók Társasága az általa szervezett rendezvények helyszínein – de más vidékeken is bekapcsolódtak a parlagfű szórványok felszámolásába, így a TTT tagjai a Gaja Környezetvédő Egyesület akciónapján a székesfehérvári Sóstói Természetvédelmi Területen.
Az erősen fertőzött területekről rendszeresen adtunk tájékoztatást az illetékes önkormányzatoknak, polgármestereknek, hogy azok a szükséges intézkedéseket meg tudják tenni.
Az akció felhívását a múlt évi Százas programfüzetében és a HVTE honlapján tettük közre. Többen érdeklődtek, hogyan csatlakozhatnak akciónkhoz. Erre általában azt mondjuk: elsősorban tevékeny munkavégzéssel. A virágzás időszakáig kockázat nélkül gyomlálhatjuk ki túraútvonalaink mellett a szórványosan előforduló gyomnövényt. 5-6 leveles korától már jól felismerhető.
Természetesen aki „hivatalosan” is közre kíván működni, csatlakozási nyilatkozatát a három egyesület bármelyikéhez eljuttathatja. A HVTE a természetjáró és egyéb szervezetek, a Kinizsi TE a túravezetők, tájékozódási versenyzők, a TTT a teljesítménytúrázók és egyéni turisták koordinálását vállalta.