Levelek (FAQ)

Válaszok komoly és komolytalan kérdésekre hasonló stílusban

Milyen időpontban kerül megrendezésre?
A Kinizsi Százast május utolsó teljes hétvégéjén (Hella napjához közelebb eső szombat) rendezzük, kivéve azokat az eseteket, amikor az pünkösdre esik. Ilyenkor általában az előző hétvégére kerül át az esemény.

Az orvosi igazolást milyen formában kell kérni és mit tartalmazzon?
Az egészségi alkalmasság igazolásához legalkalmasabb az alábbi linken található igazolás orvosi aláírással és bélyegzővel.
Elfogadjuk a recepten, vagy más papíron történő igazolást is, amelyből kiderül, hogy az orvos tudja mire adta ki, hogy az indulni szándékozónak nincs olyan problémája, amely gondot okozhatna. (Nincs érrendszeri, szív, idegi, stb. betegsége, epilepsziája, allergiája, ami kockázatot jelentene.) Előzőek alapján elfogadunk minden olyan szöveget, amely ezt tartalmazza, vagy erre utal, így az alkalmas, terhelhető, a túrán indulhat, indulása egészségileg nem ellenjavallt, és – bár nem igazán szeretjük – a versenyezhet meghatározást is. Nem fogadjuk el a szakvéleményt fel nem vállaló szövegeket: pl a vizsgálaton megjelent, panasza nincs, közösségi rendezvényen részt vehet, fertőző betegségben nem szenved, kezelés alatt nem áll, stb.
A rendszeresen sportolók bemutatott sportorvosi igazolását is elfogadjuk.

Ki adhat a túrára orvosi engedélyt?
A sportorvosok mellett a vonatkozó jogszabály szerint* túránkra főleg a háziorvos adhat ki igazolást..

  • 215/2004 (VII.13) Korm. rendelet 12§ (1) és mód. 277/2017 ( IX.219 korm. rendelet
    Miért tértetek át a szúrópróba szerű ellenőrzésről a teljeskörűre?
    A szúrópróbás ellenőrzés sok vitát szült, ez hátráltatta a nevezés folyamatát. A fogadó asztalokhoz beosztott rendezők időnként megfeledkeztek az alkalomra kiadott szisztémáról, amely esetenként bonyolult is volt (törpék neve, MALÉV géptípusok), növekedett a ráfordított idő, munkahibákat okozott.
    A mindenkire kiterjesztett ellenőrzés rövidítette a kezelés idejét, csökkentette a felesleges viták mennyiségét, ezzel a sorbaállás idejét.

Miért vannak hosszú a sorok a nevezésnél és a rajtnál?
Mert sokan szeretnének indulni a túrán.
Mert sokan nem tudják olvashatóan leírni nevüket, mert többen elfelejtik aláírni a nevezési lapot, mert vannak néhányan, akik a nevezés közben kezdik előkeresni pénzüket, orvosi igazolásukat, mert akad olyan is, aki úgy érzi elérkezett az idő, hogy megszabaduljon fémpénzeitől. Próbálunk javítani a helyzeten. Ezt szolgálja a hétközi nevezési lehetőség, vagy például a rajtszámok alkalmazási módja, ahol nem 0033 hanem 33, ezzel 1100 billentyű leütést megtakarítva értékes perceket nyerünk. Legtöbbet a résztvevők tudnának javítani a helyzeten, az említett hibák elhagyásával, vagy például megfelelő címletű pénzel történő fizetéssel. A megnyert másodpercek összessége órákat jelent.
Az indítókapunál a korán indulni kívánók a rajtidő előtt felsorakoznak. Ha az első 6,45-re menne oda és a többiek folyamatosan 7 másodpercenként érkeznének teljesen kiküszöbölődne ezen problémád.

Mi van akkor, ha valaki nem megy át az időkapun?
Az ellenőrzőlapján nem lesz időbélyegzése, a számítógépben rajtideje. Pontkihagyás miatt nem értékelhető.

A célba érkezéskor a gépi, vagy a kartonon szereplő idő számít?
Elsősorban a számítógép ideje, de mivel a rajtban az időbélyegzőt 5 percenként léptetjük, kritikus esetben azzal értékelünk.

Elvesztettem a Kinizsis jelvényemet, hogyan kaphatok másikat?
Elindulsz a következő Százasunkon és teljesíted.

Mi az ellenőrzőhely és hol lesznek az idei túrán?
Az ellenőrzőhely az ellenőrzőpontok azon csoportjába tartozik, amelyek nem állomásként működnek. Tevékenykedhet személyzettel vagy személyzet nélkül. Utóbbi esetben az áthaladás igazolását a résztvevő végzi a kihelyezett bélyegzővel, szúróbélyegzővel, zsírkrétával, stb, Lehetséges helyüket megadjuk, de konkrét elhelyezésük titkos. A megadott helyeken figyelemmel haladj át, ha csoportosulást látsz, ne tekintsd azonnal piknikezőknek, falusi dalárdának.

Akkor mi van, ha rossz a jelzés, vagy a térkép, eltévedek és kések 3 percet?
Akkor nagy gáz van. Nem teljesítettél, leverted a lécet. A statisztikába (név nélkül) bekerülsz, mint időn túli. De vigasztalódj: gulyást azért kapsz, s jövőre ismét nyílik egy lehetőség számodra is.

Miért kell a Pilis szerpentinjén tekeregni, amikor a direkt utak sokkal nehezebbek?
Többen azt mondanák, hogy sokallod a 100 kilométert, rövidíted az útvonalat. A gond az, hogy nem viselkedsz környezettudatosan. Jó lenne erről leszoknod, nem csak szervezett, de családi túráidon és nem csak itthon, de külföldön is. Kellemetlen egy nemzetközi értekezleten egy negatív lista első helyével szembesülni.

Miért szívóztok a kanyarokat átvágókkal a Pilis oldalában? A kispistázók máshol is rövidítenek.
Ez egy fokozottan védett terület. Sajnos ezt sokan nem veszik figyelembe. Több neves pedagógus azt vallja, hogy az emberek egy életkor elérése után már nem nevelhetők. Mi mégis próbálkozunk és – ha mások is támogatnak – eredményesek lehetünk.

Miért nem mehetnek be szüleim Koldusszállásra?
Az erdészeti utakra csak engedéllyel rendelkező járművek hajthatnak be. Ezt a célt szolgálják az utakat lezáró sorompók is. Azért mert ezek a rendezvény idején nyitva vannak, nem jelenti azt, hogy szabadon be lehet hajtani. Csak a rendezőség meghatározott rendszámú járművei – szervezési és biztonsági feladatai ellátásához – vehetik igénybe az erdészeti utakat.
Ha az autót a sorompó környékén leteszik, gyalogosan besétálhatnak az ellenőrző pontra.

Nem gondoljátok, hogy a gépkocsis kíséret engedélyezésével felrúgjátok az esély-egyenlőséget?
A kísérő kocsik alkalmazását nem engedélyezzük, hanem tűrjük. Közutakon nem is tudnánk megoldani, ellenőrizni. Valóban nem azonos feltételek mellett vesznek részt a kísértek, Ők egy Kinizsi Light-ot teljesítenek.
A gépkocsik regisztrációja nem jogosít fel az erdészeti utak használatára.

Mit szőröztök 5 – 10 perc késésen? Egy időstől, vagy fiataltól az is szép, hogy végigment.
Az utóbbival egyetértünk, valóban keményen megdolgoznak a siker reményében, ezért tiszteljük is őket.
A teljesítménytúrázás lényege, hogy egy felvállalt feladatot (egy útvonal szintidőn belüli teljesítését) megoldunk, vagy sem. Ahogy az olimpián nem nézik, hogy a rúdugró a lécet a derekával, vagy a bokájával veri le, úgy mi sem az időtúllépés mértékét. Ha elfogadnánk az 5 perc késést, akkor a hatot miért nem? … és a sorozatot folytathatnánk akár délig is.